DRG Battlefieldtours & Books

Airwar '40-'45 & Market Garden & Liberation 1945 Battlefieldtours

7e Guild of Battlefield Guides Badge in NL toegekend

GBG Badge toegekend aan Edwin Popken  (Battlefield Discovery)             Badge 93

 Het is 7e keer dat een Nederlandse battlefield-gids deze eer te beurt valt. Edwin kreeg op 16 februari 2019 de 93e Badge overhandigd tijdens een recente meeting van de NL sectie van de Int.GBG door Wybo Boersma, oud-directeur Airborne Museum. Overigens zal de Badge ‘officieel ‘ worden opgespeld  in januari 2020 tijdens de GBG Annual Meeting in Engeland.

De eerste Nederlandse GBG – badge (nummer 39) is in bezit van Wybo Boersma, voormalig directeur Airborne Museum. De tweede badge (nummer 61) heeft Willem F. Kleijn , eigenaar van DRG Battlefieldtours & Books. Nummer 71 wordt gedragen door Joël Stoppels van Battlefieldtours.nu uit Groningen. Bert Eikelenboom van LiberationTour.nl uit Groesbeek is houder van badge nr.  79. Januari 2018 kwamen daar nog bij Luuk Buist bij die Badge nr. 85 opgespeld kreeg tijdens de jaarvergadering in Mons (B), en in mei 2018 Dirk Hoekendijk van Arnhem Battlefield Tours Arnhem (BTA).

Daarmee is Nederland , dat vanwege de bevrijding / Operatie Market Garden nog steeds veel mn.Engelse, Amerikaanse en Canadese battlefield – toeristen trekt, nu voorzien van zeven officieel door GBG erkende, gidsen.  Bovendien zijn de eerste drie gidsen ook gekwalificeerd als ‘validator’ (examinator) en daardoor is de Nederlandse sectie van de Int.GBG de enige buiten GB die in staat is zelf assignments mag afnemen.

Willem Kleijn: ‘De GBG-badge is een bewijs van bekwaamheid als Battlefield gids dat wordt toegekend door je collega’s. Het is dus nadrukkelijk geen opleidingsprogramma. Om de badge te behalen moet je negen proeven afleggen, drie mondeling en zes schriftelijk. Deze worden beoordeeld op verschillende duidelijk omschreven criteria zoals, kennis, gebruik van bronnen, presentatie vaardigheden, omgaan met groepen, aandacht voor veiligheid etcetera. Ik heb alles in het Engels gedaan, maar in principe mag je dat ook  in je eigen taal doen. Maar daarvoor heb je dus wel minimaal twee ‘badged guides’ nodig, en die hebben we sinds vorig jaar  in Nederland’.

De Guild of Battlefield Guides is twaalf jaar geleden opgericht in Engeland door een groep Battlefield gidsen die enerzijds de aandacht voor het Battlefield toerisme wilden vergroten, anderzijds het niveau van de gidsen wilde verhogen. Willem Kleijn: ‘Battlefield gids is geen beschermd beroep, iedereen mag zich zo noemen. Dat is echter geen garantie dat de klant een tour krijgt voorgeschoteld die aan minimale eisen voldoet. In sommige Europese landen zoals Frankijk en Italië, is het wel gereglementeerd: daar mag je pas  Battlefield gids noemen als je een opleiding (soms zelfs op universitair niveau) hebt gevolgd. As je een tour doet met een GBG-gids dan weet je in ieder geval zeker dat je  met een serieuze Battlefield gids te maken hebt, iemand die niet alleen zich grondig in het onderwerp heeft verdiept, maar de informatie ook op een inspirerende wijze kan overbrengen,  die weet hoe je met groepen mensen omgaat, en die bijvoorbeeld oog heeft voor veiligheidsaspecten’.

Veel van de inmiddels meer dan 300 GBG-leden wereldwijd zijn ex-militair, maar dat is uiteraard geen vereiste. Willem Kleijn: ‘Er zijn ook mensen lid die alleen in militaire geschiedenis zijn geïnteresseerd, maar die geen gids willen zijn. Ook tour-operators kunnen lid worden. Als ze gebruik maken van het GBG-logo als kwaliteits keurmerk, dan verplichten ze zich ook om minimaal 75% van hun tours met gekwalificeerde GBG gidsen uit te voeren, het mes snijdt dus aan twee kanten’.

Meer informatie over the Int.Guild of Battlefield Guides is te vinden op www.gbg-int.com

De Nederlandse ‘Badged’ GBG gidsen voorjaar 2019 in Arnhem bij elkaar: vlnr. Wybo Boersma, Edwin Popken, Luuk Buist, Willem Kleijn, Joris Nieuwint (nog geen badge…), Joël Stoppels en Dirk Hoekendijk. Drager van de 4e Badge Bert Eikelenboom ontbreekt helaas op de foto