DEELEN RESEARCH GROUP

Fliegerhorst Deelen & Market Garden Battlefieldtours

5e Guild of Battlefield Guides Badge in NL toegekend

GBG Badge nummer 85 toegekend aan Luuk Buist

Dutch-member Luuk Buist was warded badge no.85 by Tony and Valmay Holt , during the Annual Conference of Int.Guild of Battlefield Guides is Mons (B)

Luuk Buist (r) krijgt badge nr.85 uitgereikt door erelid Maj.bd. Tony Holt (foto copyrights: WK Comm)

 

Het is 5e keer dat een Nederlandse battlefield gids deze eer te beurt valt. Luuk kreeg de 85e Badge overhandigd door ere-leden Tony en Valmay Holt (nestoren van het professionele battlefield tourisme in de UK) tijdens de GBG-jaarvergadering 3 februari in het Belgische Mons (Bergen).

De eerste Nederlandse GBG – badge (nummer 39) is in bezit van Wybo Boersma, voormalig directeur Airborne Museum. De tweede badge (nummer 61) heeft Willem F. Kleijn , eigenaar van DRG Battlefieldtours & Books. Nummer 71 wordt gedragen door Joël Stoppels van Battlefieldtours.nu uit Groningen. Bert Eikelenboom van LiberationTour.nl uit Groesbeek is houden van badge nr. 79

Daarmee is Nederland , dat vanwege de bevrijding / Operatie Market Garden nog steeds veel mn.Engelse, Amerikaanse en Canadese battlefield – toeristen trekt, nu voorzien van vijf officieel door GBG erkende, gidsen. Bovendien zijn de eerste drie gidsen ook gekwalificeerd als ‘validator’ (examinator) en daardoor is de Nederlandse sectie van de Int.GBG de enige buiten GB die in staat is zelf assignments mag afnemen.

 

Willem Kleijn: ‘De GBG-badge is een bewijs van bekwaamheid als Battlefield gids dat wordt toegekend door je collega’s. Het is dus nadrukkelijk geen opleidingsprogramma. Om de badge te behalen moet je negen proeven afleggen, drie mondeling en zes schriftelijk. Deze worden beoordeeld op verschillende duidelijk omschreven criteria zoals, kennis, gebruik van bronnen, presentatie vaardigheden, omgaan met groepen, aandacht voor veiligheid etcetera. Ik heb alles in het Engels gedaan, maar in principe mag je dat ook in je eigen taal doen. Maar daarvoor heb je dus wel minimaal twee ‘badged guides’ nodig, en die hebben we sinds vorig jaar in Nederland’.

De Guild of Battlefield Guides is twaalf jaar geleden opgericht in Engeland door een groep Battlefield gidsen die enerzijds de aandacht voor het Battlefield toerisme wilden vergroten, anderzijds het niveau van de gidsen wilde verhogen. Willem Kleijn: ‘Battlefield gids is geen beschermd beroep, iedereen mag zich zo noemen. Dat is echter geen garantie dat de klant een tour krijgt voorgeschoteld die aan minimale eisen voldoet. In sommige Europese landen zoals Frankijk en Italië, is het wel gereglementeerd: daar mag je pas Battlefield gids noemen als je een opleiding (soms zelfs op universitair niveau) hebt gevolgd. As je een tour doet met een GBG-gids dan weet je in ieder geval zeker dat je met een serieuze Battlefield gids te maken hebt, iemand die niet alleen zich grondig in het onderwerp heeft verdiept, maar de informatie ook op een inspirerende wijze kan overbrengen, die weet hoe je met groepen mensen omgaat, en die bijvoorbeeld oog heeft voor veiligheidsaspecten’.

Veel van de inmiddels meer dan 300 GBG-leden wereldwijd zijn ex-militair, maar dat is uiteraard geen vereiste. Willem Kleijn: ‘Er zijn ook mensen lid die alleen in militaire geschiedenis zijn geïnteresseerd, maar die geen gids willen zijn. Ook tour-operators kunnen lid worden. Als ze gebruik maken van het GBG-logo als kwaliteits keurmerk, dan verplichten ze zich ook om minimaal 75% van hun tours met gekwalificeerde GBG gidsen uit te voeren, het mes snijdt dus aan twee kanten’.

Meer informatie over the Int.Guild of Battlefield Guides is te vinden op www.gbg-int.com.