DRG Battlefieldtours & Books

Airwar '40-'45 & Market Garden & Liberation 1945 Battlefieldtours

Op verzoek/hele jaar: DRG Battlefieldtour ‘The Island ’44-’45 – de strijd in de Overbetuwe

Posted by in |

  • Price: vanaf €495,-
  • Date: zo, dec 31, 2023
  • Time: 09:00 - 17:00
  • Venue: P station Elst
  • Location: Elst e.o.

Dagelijks/ ‘The Island’: de strijd in de Overbetuwe ’44-’45

Nadat de belangrijkste doelstelling van op. Market Garden – het bezetten van de Veluwe en daarmee het afsnijden van West-NL – in september 1944 niet bereikt werd, ging de oorlog met name in de nieuwe frontlinie tussen Arnhem en Nijmegen in volle hevigheid door. Nijmegen was weliswaar bevrijd, maar de gevolgen voor de bewoners waren door Duitse beschietingen verschrikkelijk. In de Betuwe werd vrijwel de gehele bevolking gedwongen geëvacueerd, het gebied geïnundeerd door de Duitsers, dorpen en boerderijen verwoest en bezittingen geplunderd door de troepen van beide kanten.

Deze battlefieldtour staat onder leiding van Willem Kleijn, een van de zeven ge-accrediteerde gidsen van de Int.Guild of Battlefield Guides (Badge #61) in Nederland. Hij neemt U onder meer mee naar de plaats waar de beroemde ‘Waaloversteek’ van de 82e Airborne Divisie plaatsvond, naar de beide Waalbruggen, die onder permanente aanvallen van de Duitsers stonden, naar gevechtszone rond Gendt en Haalderen waar het Duke of Wellington Regiment (DWR), onderdeel van de bekende Britse ‘Polar Bear’ Divisie (onderdeel 2e Corps / 1e Canadese leger) wanhopig probeerde de linie te houden. Via Elst en het vm. hoofdkwartier 2e Batallion / 506 Parachute Inf. Rgt./ 101 Airb.Divisie (US). naar ‘Dead mans corner’ en de ‘Crossroads’ site bij Heteren , waar de van de TV-serie ‘Band of Brothers’ beroemde Easy-Company haar meest beroerde tijd van hun hele verblijf in Holland doorbracht tot eind november. Als afsluiter bezoeken we een particulier oorlogsmuseum in Heteren.

Deze exclusieve private-tour (max . 8 personen) vertrekt om 09.00 uur vanaf NS Station Elst. Hier eindigt de tour ook weer om 17.00 uur. De rondrit wordt afgewisseld met korte wandelingen.

De kosten voor deze dag excursie zijn afhankelijk van aantal deelnemers en of u eigen vervoer meebrengt. (min. dagprijs is € 495,- ex BTW en transporttoeslag, incl. speciaal vervaardigd gidsje/ handout en een bezoek aan Museum Heteren.

NB: deze battlefieldtour kan ook als privé-tour geboekt worden! Data, opstap/afzet punt, tijden, lunch etc. worden dan in overleg vastgesteld. Prijs op aanvraag.