DRG Battlefieldtours & Books

Airwar '40-'45 – Op. Market Garden – Liberation 1945

De slag om de Waalbrug (Nijmegen)

Posted by in |

  • Price: Euro 25,- pp
  • Date: za, okt 05, 2024
  • Time: 10:00 - 14:00
  • Location: Nijmegen -C
  • Purchase Tickets
Duur: 5 oktober 2024
Locatie: Nijmegen centrum
Prijs: €25

Boek nu!

De stad Nijmegen speelde een belangrijke rol tijdens Operatie Market Garden. Met zijn twee bruggen over de Waal (de hoofdtak van de Rijn) was de controle over de stad van vitaal belang voor de geplande opmars naar Arnhem.

De Waalbrug
Nijmegen was al sinds de Romeinse tijd van strategisch belang en werd bewaakt door een oud fort, het Valkhof, dat de toegangswegen tot de oversteekplaatsen beschermde. Pas in 1936 werd de 600 meter lange verkeersbrug (inclusief verhoogde opritten) gebouwd. Een tweede spoorbrug liep over de Waal vanuit de westelijke buitenwijken van de stad, duizend meter stroomafwaarts. De oude stad die tussen de weg- en spoorbruggen lag, was een typisch doolhof van straten. Bij het benaderen van de Waalbrug kwamen de paratroopers van de 82e Luchtlandingsdivisie dan ook al snel in felle straatgevechten terecht.

De eerste aanval op de Waalbrug
Op 17 september 1944 werd de eerste poging ondernomen om de twee bruggen te ontzetten door eenheden van de Amerikaanse 82e Luchtlandingsdivisie, die waren geland in het nabijgelegen dorp Groesbeek. De Amerikaanse parachutisten slaagden erin om de Waalbrug tot 400 meter te naderen, maar werden teruggeslagen door Duitse troepen. De volgende dag werd de aanval opnieuw ingezet, maar ook deze aanval werd door de Duitsers afgeslagen. Op 19 september 1944 maakten de grondtroepen van het Britse 30e Legerkorps contact met de luchtlandingstroepen in Grave. Een gecombineerde aanval op de bruggen werd ingezet, nu met steun van tanks van de Britse Guards Pantserdivisie. Maar weer werd de geallieerde aanval net voor de bruggen afgeslagen.

Britse engineers van de 14th Field Squadron Royal Engineers verwijderen explosieven van de Waalbrug in Nijmegen.

Het was duidelijk dat de bruggen niet konden worden bestormd. Een plan werd gemaakt om de bruggen op hetzelfde moment van beide kanten aan te vallen. Dat betekende dat er troepen per boot de rivier over moesten. Op 20 september 1944 stak het 504th Parachute Infantry Regiment van de 82nd Airborne Division onder moordend vuur de Waal over. Ze slaagden erin een bruggenhoofd te vestigen op de noordelijke oever van de Waal en vanuit dit kleine steunpunt konden ze uiteindelijk de Waalbrug van Nijmegen bestormen en veroveren. Kapitein Moffat Burriss, commandant van Company I, herinnert zich: ‘Bij zonsondergang bevonden we ons onder de massieve Nijmeegse brug. De dijkweg liep onder de noordkant van de brug door, deze werd ondersteund door enorme betonnen kolommen. Het begon donker te worden. Toen we naar de zuidkant van de brug keken, zagen we silhouetten van tanks die onze kant op reden. Terwijl we met handgranaten in onze handen wachtten, kwamen er twee tanks een paar meter voor ons voorbij. Ze waren Brits. Toen de derde arriveerde, kwamen wij tevoorschijn en riepen: “Hé, we zijn Amerikanen!” de tankcommandant stak zijn hoofd uit. Ik greep hem om zijn nek. “Jullie zijn het mooiste wat ik in maanden heb gezien”.’

Praktische informatie
Tijdens de Battlefield Tour bezoeken we een aantal plekken die herinneren aan deze felle gevechten rondom de Waalbrug. Tijdens deze wandeling van 5 kilometer geeft een deskundige gids uitleg over de gebeurtenissen in september 1944 en toont u de sporen van deze gevechten die na 78 jaar nog steeds te zien zijn. De tour start en eindigt weer bij het Valkhof in Nijmegen. Na uw aanmelding ontvangt u van ons de praktische informatie.


De Battlefield tour staat onder leiding van Erik Jellema, gids bij Vrienden van het Airborne Museum

Hierbij is inbegrepen:

  • Koffie/ thee bij de start van de tour bij de Waalbrug
  • De gehele ochtend wordt begeleid door een deskundige gids

 

 

DAG DATUM TIJDEN KOSTEN Boek de tour:
Zaterdag 6 april 2024 10:00 – 14:00 € 25,00- Geannuleerd
Zaterdag 5 oktober 2024 10:00 – 14:00 € 25,00- Boek nu deze tour

Boeking Battlefield Tour: De tours kunnen makkelijk en veilig via onze boekingsformulier geboekt worden. U ontvangt na uw boeking direct een automatisch verstuurde boekingsbevestiging, zodat u weet dat Battlefield Tours uw boeking in goede orde heeft ontvangen. Battlefield Tours respecteert uw privacy en houdt al uw informatie privé. Battlefield Tours speelt geen persoonlijke informatie door aan derde partijen. Uw persoonlijke informatie omvat die informatie die niet publiekelijk beschikbaar is en u als persoon uniek identificeert zoals naam, adres, email, telefoonnummer en overige niet openbaar beschikbare gegevens. Het is mogelijk dat de reis door onvoorziene omstandigheden (overmacht: weer, verkeer, calamiteiten) geen doorgang kan vinden. In dit geval krijgt u 100% van uw reissom terug. Wij adviseren een ieder om een reisverzekering af te sluiten.

De slag om de Waalbrug:

 

 

Boek deze tour