DEELEN RESEARCH GROUP

Fliegerhorst Deelen & Market Garden Battlefieldtours

Market Garden dagtour Arnhem: Negen dagen strijd bij Ede, Arnhem en Oosterbeek sept 44

Posted by in |

  • Price: euro 40
  • Date: za, sep 08, 2018
  • Time: 09:00 - 17:00
  • Location: Arnhem-Oosterbeek

De slag om Arnhem

Op zaterdag 8 september 2018 organiseert de Vereniging Vrienden van het Airborne Museum in Oosterbeek haar jaarlijkse battlefield tour per bus door Wolfheze, Arnhem, Oosterbeek en omgeving met als onderwerp:
“ Een tocht over het slagveld, september 1944 ”
De Slag om Arnhem was deel van de veel grotere operatie met de codenaam “Market Garden”. Tijdens deze operatie moesten drie Airborne divisies vanaf de Belgische grens bij Lommel tot Arnhem de bruggen over de diverse waterwegen veroveren waarna het 30e Britse Corps naar Midden-Nederland kon oprukken. Bij Arnhem mislukte de verovering van de brug over de Rijn.
Tijdens deze tour in Arnhem en Oosterbeek volgen we 1e Britse Airborne divisie, vanaf de landing- en droppingterreinen langs de opmarsroutes van de parachutistenbataljons naar de Rijnbrug. We bezoeken omgeving in Arnhem, het St Elisabeths’ Gasthuis, de wijk Lombok en de Rijnbrug om vervolgens te eindigen bij de omsingeling van de Airborne troepen rondom het hoofdkwartier in hotel Hartenstein en de gevechten rond de N.H. kerk in Oosterbeek-Laag. Ter afsluiting brengen we een bezoek aan de Airborne begraafplaats in Oosterbeek.
De tour begint om 09.00 uur vanaf de Talsmalaan naast het restaurant Kleijn Hartenstein in Oosterbeek. De busrit wordt afgewisseld met korte wandelingen. Zowel in de bus als op verschillende plaatsen in het terrein geven gidsen uitleg over de gebeurtenissen in september 1944 en tonen u de sporen van deze gevechten die na ruim 70 jaar nog steeds te zien zijn. De tour geeft een goede indruk van de Slag om Arnhem.

De lunch wordt gebruikt in restaurant Schoonoord in Oosterbeek, op de plaats van het voormalige hotel Schoonoord, één van de veldhospitalen tijdens de slag. Om 17.00 uur zijn we weer in Oosterbeek terug.
De battlefield tour staat onder leiding van Wybo Boersma, oud-directeur van het Airborne Museum en gids van de International Guild of Battlefield Guides met medewerking van gidsen van de Vereniging Vrienden van het Airborne Museum.

De kosten zijn per deelnemer €. 40,00 voor leden van de Vereniging Vrienden van het Airborne Museum. Niet leden betalen € 45,00. Hierbij is inbegrepen: rondleiding per tourbus met wandelingen, lunch en een speciaal vervaardigde gids met achtergrondinformatie.
Opgave tot 1 september door overmaking van € 40,00 (€45,00) op rekening: IBAN: NL33 INGB 0005 113 751 t.n.v Vrienden vh Airbornemuseum te Oosterbeek onder vermelding van: Battlefield tour 8 september plus uw naam en adres. NB: U krijgt alleen bericht als de excursie is volgeboekt!

 

Major General Roy Urquhart buiten zijn divisiehoofdkwartier
Hotel Hartenstein in Oosterbeek op 22 September 1944.

INFO/AANMELDEN: Vrienden van het Airbornemuseum

Email: w.boersma@wxs.nl