DRG Battlefieldtours & Books

Airwar '40-'45 & Market Garden & Liberation 1945 Battlefieldtours

Battlefieldtour ‘The Liberation of Arnhem & Eastern Holland’ 1945

Deze battlefieldtour begint op de CWGC begraafplaats in Groesbeek, waarna we via Kleef/Emmerich naar Doetinchem gaan. Daarna vervolgen we de opmarsroute via Zutphen naar Wilp, de plek waar op 11 april ’45 de IJssel werd overgestoken. Ook de Canadese begraafplaats bij Holten wordt aangedaan, waarna we de bruggen bij Deventer bezoeken, die ondanks pogingen van het verzet om ze te behouden, werden vernield door de Duitsers. We sluiten de excursie af in Apeldoorn bij het Canadese monument.

Groesbeek is de uitvalsbasis, vanwaar het 2e Canadese leger (w.o. het Britse 30 Corps) op 8 februari Operatie ‘Veritable’ start om het gebied ten westen van de Rijn in handen te krijgen. Als dat na zware gevechten en een moeizame opmars door geïnundeerd gebied en platgebombardeerde steden als Kleef en het zwaar verdedigde Reichswald na een maand (er was 4 dagen gepland….) uiteindelijk gelukt is kan Montgomery’s 21e Army Group met Operatie ‘Plunder’ de definitieve aanval op Duitsland inzetten. Hierbij zijn het Britse 2e Leger, Canadese 1e leger en de Amerikaanse 9e leger betrokken. Met Operatie ‘Varsity’, de grootse luchtlandingsoperatie ooit, wordt op 23 maart bij Wesel de Rijn met amphibie voertuigen overgestoken. Het Engelse XXX Corps ten noorden, en de Amerikanen ten zuiden van deze stad, die na een bombardement door Engelse para’s van de 6e Airborne Divisie ‘s nachts is veroverd. Alle vaste oeververbindingen zijn door de Duitsers opgeblazen, zodat grote pontonbruggen moeten worden geslagen over de Rijn tussen Emmerich en Wesel.
Een deel van de Geallieerde hoofdmacht (Canadese 2e en 3e Div) gaat dan via de Achterhoek deels richting Zutphen en Deventer, en deels via Doetinchem richting Ommen. De 4e Canadese pantserdivisie schermt deze operatie aan de oostkant door op te trekken via Aalten/Groenlo richting Holterberg, vanwaar de Duitsers nog steeds hun V1’s en V2’s afschoten op vn. Antwerpen. Aangezien de brug bij Arnhem is gebombardeerd in October ’44 door de Geallieerden, en de Duitsers het hoge terrein ten noorden van de Beneden-Rijn hadden versterkt (de zg. ‘Panther-stellung’) , kan deze stad alleen via een omweg worden aangevallen. De 5e Canadese Divisie en de 49e Polar Bear Divisie (GB) steken vanuit ‘het Eiland’ het Pannerdens kanaal oversteken om vervolgens via Westervoort de aanval op Arnhem in te zetten.
Allereerst wordt met operatie ‘Cannonshot’ op 12 april bij Wilp door de 1e Div. een overgang over de Ijssel geforceerd zodat de rechterflank van de 49e ‘Polar Bear’ divisie en de 5e Canadese Div. kan worden gedekt. Op 13 april wordt bij Westervoort de Ijssel overgestoken na een grote artillerie barrage op de stad. Het zal echter nog tot 14 april duren voordat het centrum van Arnhem door de Engelse 49e ‘Polar Bear’ Divisie wordt bevrijd. Hierna moeten de bruggen over de IJssel worden veiliggesteld, na verovering van Zutphen op 8 april, Deventer (10 april) en Zwolle (14 april) zal de val dichtklappen en kan de laatste stoot richting IJsselmeer en West-Nederland worden uitgevoerd. Apeldoorn wordt zonder al te veel problemen ingenomen, waarna 15-20 april de opmars richting het Westen volgt. Uiteindelijk stokt de Geallieerde opmars eind april voor de Grebbeberg en bij Amersfoort. De Duitsers in West-Nederland geven zich 5 mei uiteindelijk over…..

RESERVERINGEN: CONTACT
Mobiel: 06-21865900 (ma-vr 09.00-17.00)
Email: excursies@fliegerhorstdeelen.nl
Fax: 084-7165701

DEELNAMEKOSTEN / KORTINGEN / OPTIES / BEREIKBAARHEID
De deelnamekosten van deze Battlefieldtour (doordeweeks) bedragen :

  • Groepen met eigen transport: v.a. € 395,- euro per dag
  • Groepen t/m 8 pers. incl. minibus € 67,50 pp.
  • Bij minder dan 7 deelnemers geldt een tarief van € 495,- incl. BTW per dag
  • Boven 50 km geldt een toeslag van 0,50/km (tenzij u met eigen vervoer komt)
  • Tarieven zijn incl. gecertificeerde GBG-gids, documentatie, maar excl. koffie/thee/lunch, entrees musea

Maatwerk

  • Alle Battlefieldtours kunnen worden aangepast aan uw eisen, tijdschema en wensen !
  • Alle Battlefieldtours staan onder leiding van officiële ‘badged’ gids van Int. Guild Battlefield Guides (GBG)
  • Voor begeleiding van grotere groepen werken we met meerdere GBG-gidsen samen en is/zijn touringcar(s) beschikbaar tegen meerprijs

Aanvragen [/butt