DRG Battlefieldtours & Books

Airwar '40-'45 – Op. Market Garden – Liberation 1945

International Guild of Battlefield Guides in NL

Negen ‘badged’ guides van International Guild of Battlefield Guides in NL

Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is gbg_guide_badge_small.jpg
  • Joris Niewint van ‘Battlefield Explorer’ werd in oktober 2020 de 112e Badge van de International Guild of Battlefield Guides toegekend. Daarmee komt het totaal aantal ge-accrediteerde battlefield Guides in Nederland op negen. Wereldwijd zijn er – anno voorjaar 2022 – zo’n 116 Badges uitgereikt, waarmee Nederland verhoudingsgewijs één van de best vertegenwoordigde landen binnen de GBG is.


De Nederlandse ‘Badged’ GBG gidsen voorjaar 2019 in Arnhem bij elkaar: vlnr. Wybo Boersma, Edwin Popken, Luuk Buist, Willem Kleijn, Joris Nieuwint, Joël Stoppels en Dirk Hoekendijk. Bert Eikelenboom (Badge nr.79) en Roel Dekker (Badge nr. 95) ontbreken helaas op de foto.

De eerste Nederlandse GBG – badge (nr. 39) is sinds 2007 in bezit van Wybo Boersma, voormalig directeur Airborne Museum en nestor van de NL-GBG sectie.. De tweede badge (nr.61), toegekend november 2013, heeft Willem F. Kleijn , eigenaar van DRG Battlefieldtours & Books. Een jaar later werd Badge nr. 71 toegekend aan Joël Stoppels van Battlefieldtours.nu uit Groningen. Bert Eikelenboom van LiberationTour.nl uit Groesbeek is sinds 2017 houder van badge nr. 79. Januari 2018 kwamen daar nog bij Luuk Buist, die Badge nr. 85 opgespeld kreeg tijdens de jaarvergadering in Mons (B), en in mei 2018, Badge 87 voor Dirk Hoekendijk van Arnhem Battlefield Tours Arnhem (BTA44.nl). In 2019 behaalde Edwin Popken van Battlefielddiscovery.nl zijn badge (nr.93). Meer recent volgden in 2020 Badge nr.95 voor Roel Dekkers, en tenslotte Badge nr. 112 voor Joris Niewint van Battlefield Explorer.

Daarmee is Nederland , dat vanwege de bevrijding / Operatie Market Garden nog steeds veel mn. Engelse, Amerikaanse en Canadese battlefield – toeristen trekt, nu voorzien van maar liefst negen, officieel door GBG erkende, gidsen.  Bovendien zijn de eerste drie gidsen ook gekwalificeerd als ‘validator’ (examinator), dat is een intern opleidingsprogramma, en daardoor is de Nederlandse sectie van de International GBG als één van de weinige buiten Groot-Brittanië gerechtigd zelf ‘assignments’ (examen-opdrachten) af te nemen.

Willem Kleijn: ‘De GBG-badge is een bewijs van bekwaamheid als Battlefield gids dat wordt toegekend door je collega’s. Het is dus nadrukkelijk geen opleidingsprogramma. Om de Badge te behalen moet je negen proeven afleggen, drie mondeling en zes schriftelijk. De kandidaten worden beoordeeld op verschillende, duidelijk omschreven criteria zoals, kennis, gebruik van bronnen, presentatie vaardigheden, omgaan met groepen, aandacht voor veiligheid etcetera. De beoordelingscriteria daarvoor zijn vastgelegd in het Accreditation – programma om uniformiteit van de beoordeling te kunnen garanderen. Dat heeft het niveau van het Engelse National Vocational Qualification Level 3 – dat is een bachelor GCE AS/A2 of BTEC National Diploma. Ik heb alles in het Engels gedaan, maar in principe mag je het ook  in je eigen taal doen. Maar daarvoor heb je dus wel minimaal twee gekwalificeerde ‘badged guides’ als validator nodig, en die hebben we sinds 2018 in Nederland’.

De Int. Guild of Battlefield Guides is in 2003 opgericht in Engeland door een groep Battlefield gidsen die enerzijds de aandacht voor het Battlefield toerisme wilden vergroten, anderzijds het niveau van de gidsen wilde verhogen. Voor het GBG-lidmaatschap gelden geen eisen, anders dan dat je actief bent als gids of historicus. De meeste leden komen uit Engeland, maar ook in Ierland, Schotland, Canada, de Ver.Staten, Italië, Frankrijk, Zuid-Afrika en Australië zijn leden actief.

Willem Kleijn: ‘Battlefield gids is geen beschermd beroep, iedereen mag zich zo noemen. Dat is echter geen garantie dat de klant een tour krijgt voorgeschoteld die aan minimale eisen voldoet. In sommige Europese landen zoals Frankijk en Italië, is het wel gereglementeerd: daar mag je pas Battlefield-gids noemen als je een opleiding daarvoor – soms zelfs op universitair niveau – hebt gevolgd. Als je een Battlefield-tour doet met een ge-accrediteerde GBG-gids dan weet je in ieder geval zeker dat je met een serieuze en kundige Battlefield-gids te maken hebt, iemand die zich niet alleen grondig in het onderwerp heeft verdiept, maar die de informatie ook op een inspirerende wijze kan overbrengen,  die weet hoe je met groepen mensen omgaat, en die bijvoorbeeld ook oog heeft voor veiligheidsaspecten’.

Veel van de inmiddels meer dan 300 GBG-leden wereldwijd zijn ex-militair, maar dat is uiteraard geen vereiste. Willem Kleijn: ‘Er zijn ook mensen lid die alleen in militaire geschiedenis zijn geïnteresseerd, maar die geen gids willen zijn. Van de ongeveer 120 Badged-guides staan er momenteel 76 op de GBG-site als actieve gidsen vermeld met hun specialisatie. Maar ook tour-bedrijven bijvoorbeeld kunnen lid worden. Als ze gebruik willen maken van het GBG-logo als kwaliteits-keurmerk, dan verplichten ze zich ook om minimaal 75% van hun tours met ge-accrediteerde GBG – gidsen uit te voeren, het mes snijdt dus aan twee kanten’.

De GBG- badge

Meer informatie over de Int. Guild of Battlefield Guides is te vinden op www.gbg-int.com