DRG Battlefieldtours & Books

Airwar '40-'45 & Market Garden & Liberation 1945 Battlefieldtours

Battlefieldtour ‘Liberation of Arnhem & Eastern Holland’ 1945

Battlefieldtour ‘Liberation of Arnhem & Eastern Holland’  1945

Na de oversteek met Buffalo’s bij Westervoort op 13 april trekken Engelse troepen van de 49e ‘Polar Bear’ Divisie (onder bevel 1e Can.leger) op naar Arnhem. De -net gerepareerde- verkeers- en spoorbrug is weer opgeblazen door de Duitsers.

De ‘Liberation East-NL 1945′ dagtour start in Groesbeek, vanwaar het 2e Canadese leger (w.o. het Britse 30 Corps) op 8 februari Operatie ‘Veritable’ start om het gebied ten westen van de Rijn in handen te krijgen. Als dat na zware gevechten en een moeizame opmars door geïnundeerd gebied en platgebombardeerde steden als Kleef en het zwaar verdedigde Reichswald na een maand (er was 4 dagen gepland….) uiteindelijk gelukt is kan Montgomery’s 21e Army Group met Operatie ‘Plunder’ de definitieve aanval op Duitsland inzetten. Hierbij zijn het Britse 2e Leger, Canadese 1e leger en de Amerikaanse 9e leger betrokken. Met Operatie ‘Varsity’, de grootse luchtlandingsoperatie ooit, wordt op 23 maart bij Wesel de Rijn met amphibie voertuigen overgestoken. Het Engelse XXX Corps ten noorden, en de Amerikanen ten zuiden van deze stad, die na een bombardement door Engelse para’s van de 6e Airborne Divisie ‘s nachts is veroverd. Alle vaste oeververbindingen zijn door de Duitsers opgeblazen, zodat grote pontonbruggen moeten worden geslagen over de Rijn tussen Emmerich en Wesel.

Een deel van de Geallieerde hoofdmacht (Canadese 2e en 3e Div) gaat dan via de Achterhoek deels richting Zutphen en Deventer, en deels via Doetinchem richting Ommen. De 4e Canadese pantserdivisie schermt deze operatie aan de oostkant door op te trekken via Aalten/Groenlo richting Holterberg, vanwaar de Duitsers nog steeds hun V1’s en V2’s afschoten op vn. Antwerpen. Aangezien de brug bij Arnhem is gebombardeerd in October ’44 door de Geallieerden, en de Duitsers het hoge terrein ten noorden van de Beneden-Rijn hadden versterkt (de zg. ‘Panther-stellung’) , kan deze stad alleen via een omweg worden aangevallen. De 5e Canadese Divisie en de 49e Polar Bear Divisie (GB) steken vanuit ‘het Eiland’ het Pannerdens kanaal oversteken om vervolgens via Westervoort de aanval op Arnhem in te zetten.

Allereerst wordt met operatie ‘Cannonshot’ op 12 april bij Wilp door de 1e Div. een overgang over de Ijssel geforceerd zodat de rechterflank van de 49e ‘Polar Bear’ divisie en de 5e Canadese Div. kan worden gedekt. Op 13 april wordt bij Westervoort de Ijssel overgestoken na een grote artillerie barrage op de stad. Het zal echter nog tot 14 april duren voordat het centrum van Arnhem door de Engelse 49e ‘Polar Bear’ Divisie wordt bevrijd. Hierna moeten de bruggen over de IJssel worden veiliggesteld, na verovering van Zutphen op 8 april, Deventer (10 april) en Zwolle (14 april) zal de val dichtklappen en kan de laatste stoot richting IJsselmeer en West-Nederland worden uitgevoerd. Apeldoorn wordt zonder al te veel problemen ingenomen, waarna 15-20 april de opmars richting het Westen volgt. Uiteindelijk stokt de Geallieerde opmars eind april voor de Grebbeberg en bij Amersfoort. De Duitsers in West-Nederland geven zich 5 mei uiteindelijk over…..

We bezoeken zowel locaties bij Doetinchem, de plek waar op 11 april ’45 de IJssel werd overgestoken bij Wilp, de Canadese begraafplaats bij Holten, en de bruggen bij Deventer die ondanks pogingen van het verzet werden vernield door de Duitsers. We sluiten de excursie af in Apeldoorn bij het Canadese monument.

RESERVERINGEN: CONTACT

Mobiel: 06-21865900 (ma-vr 09.00-17.00)

Email: DRG@hccnet.nl

DEELNAMEKOSTEN / KORTINGEN / OPTIES / BEREIKBAARHEID

  • De deelnamekosten van deze Battlefieldtour (doordeweeks) bedragen € 495,- (max. 8 personen )
  • Dit bedrag is incl. deskundige ‘badged’ gids vd Guild of Battlefield Guides, entree Museum Heteren.
  • Als u geen eigen vervoer heeft geldt een toeslag van euro 25,- pp. voor meerijden in MPV van DRG Battlefieldtours & Books
  • Start excursie is station Nijmegen, Elst, of Arnhem, danwel uw hotel in de omgeving Arnhem/Nijmegen