DRG Battlefieldtours & Books

Airwar '40-'45 & Market Garden & Liberation 1945 Battlefieldtours

Lezing Luftwaffe peilstelling ‘Teerosen’ op de Veluwe

Posted by in |

  • Price: € 5,- (leden OHK 50% korting)
  • Date: vr, okt 13, 2023
  • Time: 19:30 - 22:00
  • Venue: Oude Jan kerk, Kerkstraat 56, Velp
  • Location: Velp

Lezing over Luchtoorlog ‘40-‘45: ‘Teerosen op de Veluwe’

Toren A(nton) van Teerose 1 op Terlet. Kameradschaftsführerin Erika Kalke poseert….

In het kader van de viering van 450-jaar gemeente Rheden vindt op 13 oktober a.s. een lezing plaats over de geheimzinnige peilstellingen van de Luftwaffe op de Veluwe met de codenaam ‘Teerosen’ (T=Terlet).

De lezing wordt verzorgd door Willem Kleijn, ge-accrediteerd Battlefieldgids van de Int. Guild of Battlefield Guides en is gespecialiseerd in de Luchtoorlog 40-45. Hij is lid van de Studiegroep Luchtoorlog 40-45 en verzorgt sinds 2005 onder de naam DRG o.a. battlefieldtours rond het voormalige Luftwaffe vliegveld Deelen en de daarbij horende commandobunker ‘Diogenes’ nabij Arnhem. De lezing wordt georganiseerd in samenwerking met de Historische Kring Velp-Rozendaal in de Oude Jan kerk te Velp.

Middels een Powerpoint presentatie wordt ingegaan op het hoe en waarom van het Y- systeem van de Luftwaffe en de functie van de beide ‘Teerosen’ stellingen nabij de Posbank en Terlet. Daarbij zullen vele foto’s worden vertoond afkomstig uit Duitse fotoboeken. De deelnemers komen alles te weten over het hoe en waarom van deze peilstations en de rol die het Y-systeem speelde bij luchtverdediging overdag en, na 1943, ook bij de zogenaamde ‘nachtjacht’. De lezing begint om 20.00u , entree is € 5,-, leden Historische Kring Velp-Rozendaal en excursie deelnemers DRG betalen € 2,50. pp.

Tijdig reserveren voor deze lezing is noodzakelijk. Dit dient bij voorkeur te gebeuren via de DRG-website: www.fliegerhorstdeelen.nl / Email: excursies@fliegerhorstdeelen.nl