DRG Battlefieldtours & Books

Airwar '40-'45 & Market Garden & Liberation 1945 Battlefieldtours

Battlefieldtour Delfzijl pocket (Noordelijke sector)

Posted by in |

  • Price: €48
  • Date: zo, mei 05, 2019
  • Time: 09:30 - 16:00
  • Location: Wagenborgen, Appingedam, Holwierde, Delfzijl

 

Niemand had gedacht dat het na de bevrijding van de stad Groningen op 16 april 1945 nog ruim twee weken zou duren voordat de hele provincie bevrijd zou zijn. De strijd om de ‘Delfzijl Pocket’, zoals de Canadezen het gebied noemden waar de Duitse soldaten ingesloten zaten, was langdurig, verbeten en eiste vele slachtoffers.

De Delfzijl- Pocket
De zak van Delfzijl (Delfzijl-Pocket) was zwaar verdedigd en werd door de Duitsers dan ook als strategisch belangrijk gezien. De haven kon, na de bevrijding, dienen als aanvoerhaven voor voedsel om de bevolking te bevoorraden na de hongerwinter 1944-1945. Daarnaast was Delfzijl van belang om Emden te veroveren. De 4 kustbatterijen (artillerie- stellingen) in en rond Delfzijl, Nansum, Fiemel/ Termunten en Dollart Süd / Carel Coenraadpolder beschermden de haven van Emden en de Eems, waardoor deze Duitse haven in potentie bedreigend bleef voor de geallieerde opmars naar Noord-Nederland en Duitsland.

Wagenborgen
Op 21 april begon de strijd om Delfzijl Pocket met een Canadese aanval op Wagenborgen, ten zuiden van Delfzijl. Daar hadden zich onverwacht veel Duitsers verzameld en de Canadezen leden zware verliezen. Pas twee dagen later kon Wagenborgen worden ingenomen en werd het strijdtoneel verplaatst naar Appingedam. De geallieerden konden het noorden van het stadje bevrijden, maar werden echter zo hevig bestookt door Duits geschut, dat ze besloten om alle inwoners van Appingedam te laten evacueren.

BOEKINGEN/ INFO: https://www.battlefieldtours.nu/package/delfzijl-pocket-tour/