DRG Battlefieldtours & Books

Airwar '40-'45 & Market Garden & Liberation 1945 Battlefieldtours

Battlefieldtour Grebbeberg 1940

Posted by in |

  • Date: za, mei 25, 2019
  • Time: 10:00 - 13:00
  • Location: Zutphen

 

In de meidagen van 1940 vonden de zwaarste gevechten in Nederland plaats langs de Grebbelinie. In eerste instantie konden de Nederlandse militairen de linie enige dagen in stand houden tegen de Duitse militairen. Maar mede door een gebrek aan munitie moest de strijd opgegeven worden

De Grebbelinie
De Grebbelinie is een waterlinie tussen de Utrechtse Heuvelrug en de Veluwe die werd aangelegd in de 18e eeuw. Haar bekendheid ontleent ze echter aan de periode 1939-1940 toen de linie onder de naam Valleistelling de hoofdverdediging vormde van het Nederlandse defensieplan. De belangrijkste kracht ontleende de stelling in de visie van de ontwerpers aan het inunderen van het lage gebied tussen de Grebbeberg en de voormalige Zuiderzee.

Aan de voet van de Grebbeberg werd bij de Grebbesluis water uit de Nederrijn ingelaten waardoor een groot gebied, tot de Slaperdijk bij Veenendaal, onder water werd gezet. Na de Tweede Wereldoorlog werden de kazematten, tankversperringen en Duitse bunkers bedekt met een laag groen. Meer dan 40 kilometer aan militaire geschiedenis ligt nu verborgen in een mooi en langgerekt natuurgebied langs Valleikanaal en Eem. In de morgen van 11 mei 1940 probeerden zo’n 23 duizend Duitse soldaten de Grebbelinie te doorbreken. Aan Nederlandse kant stonden slechts 2500 soldaten van het 11e legerkorps. Dit leek een kansloze onderneming, maar de Duitsers konden slechts een klein deel van hun mankracht tegelijk gebruiken. Er volgde een bloedige strijd, die zich concentreerde rond de Grebbeberg. Ondanks het numerieke overwicht en de superieure wapens van de Duitsers, hielden de Nederlandse krachten drie dagen stand. Op 13 mei voerden ze een tegenaanval uit ten noorden van de berg, maar deze mislukte. Continu bestookt door artillerievuur en bommenwerpers brak uiteindelijk hun moreel. Aan het einde van de dag werd de Grebbelinie ontruimd. Bij de Slag om de Grebbeberg kwamen 382 Nederlandse militairen en 259 Duitse militairen om. Voor meer informatie over de Grebbelinie kunt u terecht op de website Grebbelinie.

https://www.battlefieldtours.nu/package/het-verhaal-van-de-grebbelinie/

 

Het Grebbelinie bezoekerscentrum.

Praktische informatie
Deze unieke battlefield tour op zaterdag 25 mei 2019 zal tijdens een kop koffie/ thee starten met een introductie over de Grebbelinie. Na de introductie bezoekt u onder leiding van een deskundige gids het Fort aan de Buursteeg tussen Veenendaal, Renswoude en Ederveen. Na de rondleiding zal er een bezoek worden gebracht aan het nieuwe Grebbelinie bezoekerscentrum. Hier wordt het verhaal verteld van deze waterlinie.

Deze linie heeft eeuwenlang een rol heeft gespeeld in de landsverdediging. Het verhaal van acht soldaten die op vier cruciale momenten in de vaderlandse geschiedenis de linie verdedigden wordt verteld. In het centrum wordt een korte film vertoond over de geschiedenis van de linie en er is een interactieve landschapstafel. Voorts zijn er voorwerpen, een tijdlijn, een loopgraaf reconstructie en panelen die de geschiedenis van het gebied verlevendigen.

De battlefield tour staat onder leiding van Joël Stoppels en Wybo Boersma, oud-directeur van het Airborne Museum Hartenstein en gidsen van de International Guild of Battlefield Guides en gidsen van het Grebbelinie bezoekerscentrum.