DRG Battlefieldtours & Books

Airwar '40-'45 & Market Garden & Liberation 1945 Battlefieldtours

Battlefieldtour Groningen (Noordzijde)

Posted by in |

  • Price: € 15,- pp.
  • Date: zo, okt 02, 2022
  • Time: 10:00 - 12:00
  • Location: Martinitoren , Groningen-C

Tijdens de aprildagen van 1945 was Groningen het toneel van een bloedige strijd tussen het Canadese leger en het Duitse leger. De bevrijding van Groningen was voor de Canadese troepen één van de zwaarste stadsgevechten in de Tweede Wereldoorlog

Klik hier voor meer info:

Groningen – Zuidelijke kant – Battlefield Tours

 

De slag om Groningen
De geallieerden zetten op vrijdag 13 april 1945 de aanval in. De strijd duurde vier dagen. De Duitse garnizoenscommandant tekende op maandag 16 april de overgave. De tol was hoog. Tijdens de strijd sneuvelden 43 Canadese soldaten en kwamen 110 burgers om het leven. Ook de Duitse verliezen waren groot. Naar schatting 130 soldaten, onder wie SS’ers, SD’ers, spoorwegpersoneel, Hitlerjugend en NSB’ers, lieten het leven. Ook de schade aan huizen en gebouwen was groot. Een groot deel van het centrum werd verwoest. De Martinitoren bleef als door een wonder gespaard. De tol voor de bevrijding was hoog, tijdens de strijd sneuvelden 43 Canadese soldaten en kwamen 110 burgers om het leven. Tijdens deze Battlefield Tour in Groningen bezoeken we verschillende plekken die centraal hebben gestaan tijdens de gevechten in de stad Groningen. We volgen de opmars route van de Canadezen naar de Kraneweg en het Noorderplantsoen waar stevige gevechten zijn geleverd. Vervolgens eindigen we bij het Prinsenhof waar de Duitsers zich tot het laatst hebben verdedigd in april 1945.

Praktische informatie

tour groningenDe tour begint om 10:00 uur bij de Martinitoren (Grote Markt). Hier kunt u zich aanmelden bij de gids. We zullen dan beginnen aan de twee uur durende wandeling door de stad Groningen. Op verschillende plaatsen geeft de gids uitleg over de gebeurtenissen in april 1945 en toont u de sporen van deze gevechten die vandaag de dag nog steeds te zien zijn. Halverwege zullen we een koffiepauze houden. Tijdens deze pauze zal de gids u achtergrond informatie geven over de slag om Groningen. De tour eindigt weer op de Grote Markt.