DRG Battlefieldtours & Books

Airwar '40-'45 & Market Garden & Liberation 1945 Battlefieldtours

Battlefieldtour Oosterbeek: Zuidelijke-perimeter

Posted by in |

  • Price: € 20,- pp.
  • Date: zo, sep 15, 2024
  • Time: 09:00 - 13:00
  • Venue: Grand café restaurant Schoonoord
  • Location: Oosterbeek
  • Purchase Tickets
Datum/duur: 15 september 2024/ 09:00-13:00
Locatie: Oosterbeek, Arnhem
Prijs: € 20,-

Boek nu!

Om het succes van operatie Market Garden te verzekeren, moesten de geallieerden de brug van Arnhem zien in te nemen. Maar de lichtbewapende luchtlandingstroepen waren niet opgewassen tegen de twee SS Pantserdivisies die in het gebied aanwezig waren. Na wanhopige gevechten en veel doden bleek de brug van Arnhem één brug te ver.

De slag om Arnhem
De Slag om Arnhem was onderdeel van de veel grotere operatie met de codenaam “Market Garden”. Tijdens deze operatie moesten drie Airborne divisies vanaf de Belgische grens bij Lommel tot Arnhem de bruggen over de diverse waterwegen veroveren waarna het 30e Britse Corps naar Midden-Nederland kon oprukken. Een deel van het 2e bataljon parachutisten van de 1e Britse Luchtlandingsdivisie bereikte de Rijnbrug in Arnhem en hield daar vier dagen stand.

Na drie dagen vechten trokken de airborne soldaten zich richting Oosterbeek terug. Dit is het laatste verdedigingsbolwerk van de Britse en Poolse militairen gedurende de Slag Om Arnhem. Het gebied dat rond Oosterbeek door de Duitsers omsingeld wordt noemen de Britten de ‘perimeter’. Het grondgebied dat door de Airbornes zo hardnekkig verdedigd wordt, heeft dan de vorm van een langgerekt hoefijzer. Het open gedeelte van dit hoefijzer wordt gevormd door de uiterwaarden van Oosterbeek waarin ook de Oude Kerk ligt, met ten zuiden daarvan de Rijn. Na negen dagen van zware gevechten evacueren de Airbornes de perimeter en trekken ze zich terug over de Rijn. Van de ruim 12.000 Britten en Polen bereikten slechts een kleine 2.300 soldaten de overkant van de Rijn. Arnhem bleek een brug te ver.

Op zondagochtend 15 september 2024 organiseert Battlefield Tours in het kader van de 80e herdenking van de Slag om Arnhem en Market Garden in september 1944 een battlefield tour door de zuidelijke perimeter van Oosterbeek.

Praktische informatie

Verzamelpunt voor deze tour is Grand café restaurant Schoonoord in Oosterbeek. Tijdens deze Battlefield Tour wandelen we door de perimeter ten noorden van de Utrechtseweg in Oosterbeek en bezoeken we een aantal plekken die herinneren aan deze zwarte periode in de geschiedenis. Tijdens deze perimeter wandeling van ongeveer 5 kilometer geeft een deskundige gids uitleg over de gebeurtenissen in september 1944 en toont u de sporen van deze gevechten die na 78 jaar nog steeds te zien zijn.

De Battlefield Tours staan onder leiding van gidsen van de The International Guild of Battlefield Guides

 

 

 

 

 


Boeking Battlefield Tour: De tours kunnen makkelijk en veilig via onze boekingsformulier geboekt worden. U ontvangt na uw boeking direct een automatisch verstuurde boekingsbevestiging, zodat u weet dat Battlefield Tours uw boeking in goede orde heeft ontvangen. Battlefield Tours respecteert uw privacy en houdt al uw informatie privé. Battlefield Tours speelt geen persoonlijke informatie door aan derde partijen. Uw persoonlijke informatie omvat die informatie die niet publiekelijk beschikbaar is en u als persoon uniek identificeert zoals naam, adres, email, telefoonnummer en overige niet openbaar beschikbare gegevens. Het is mogelijk dat de reis door onvoorziene omstandigheden (overmacht: weer, verkeer, calamiteiten) geen doorgang kan vinden. Mocht dit het geval zijn dan word u tijdig geïnformeerd. Wij adviseren een ieder om een reisverzekering af te sluiten.

Boek deze tour