DRG Battlefieldtours & Books

Airwar '40-'45 & Market Garden & Liberation 1945 Battlefieldtours

SD vlucht naar Schiermonnikoog

Posted by in |

 • Price: € 71,-
 • Date: zo, sep 04, 2022
 • Time: 08:00 - 17:30
 • Venue: Visserijmuseum Zoutkamp
 • Location: Schiermonnikoog
 • Purchase Tickets
Duur: 4 september 2022 (Exclusief!)
Locatie: Zoutkamp – Schiermonnikoog
Prijs: € 71,-

Boek nu!

In de nacht van 14 op 15 april vluchtte een groep SD’ers en SS’ers richting Zoutkamp om de gevechten in de stad Groningen te ontvluchten. Bij een Canadese overwinning zou het merendeel van hen gearresteerd worden. Hier waren ze echter op voorbereid, want ze hadden een vluchtplan bedacht om via Schiermonnikoog naar Duitsland te vluchten.

Vlucht vanaf Zoutkamp
In deze groep van 165 mannen en vrouwen bevonden zich onder meer de beruchte Robert Lehnhoff, beter bekend als ‘de beul van Groningen’ en Peter Schaap, die een paar dagen eerder nog tien verzetsmannen had gefusilleerd bij Bakkeveen. De hooggeplaatste mannen en vrouwen gingen met de auto naar Zoutkamp, terwijl een groot gedeelte al fietsend de tocht naar West-Groningen moest maken. Vroeg in de ochtend voeren vier afgeladen schepen de haven van Zoutkamp uit.

Vervoer SS’ers en SD’ers van Schiermonnikoog naar Groningen, Groninger Archieven.

Schiermonnikoog
De vluchtelingen bleven nog ruim een maand op Schiermonnikoog, pas eind mei gaven ze zich over. Op zondag 22 april 1945 werd Zoutkamp bevrijd door de Canadezen. Ze kwamen van de Friese kant en schoten een paar keer richting de haven van Zoutkamp, de Duitsers vluchtten hierop naar het haventerrein en werden daar gevangen genomen. Er werd echter geen aanstalten gemaakt om naar Schiermonnikoog te gaan en de groep SD’ers en SS’ers op te pakken. Uiteindelijk was het verzetsman Herman Kloppenborg uit Winschoten die dit klusje op zich nam – in het uniform van een Canadese majoor. Op 31 mei 1945 werd de groep opgehaald uit Schiermonnikoog. In de middag werden ze in Zoutkamp aan land gebracht. De mannen en vrouwen werden onder grote belangstelling van de plaatselijke bewoners, in vrachtwagens gezet en naar Groningen vervoerd, waar ze in het Huis van Bewaring werden opgesloten. Pas op 11 juni vertrokken de laatste Duitse soldaten van Schiermonnikoog.

Praktische informatie
Tijdens deze exclusieve tour vaart u met de historische garnalenkotter ZK 4 Albatros vanaf Zoutkamp naar Schiermonnikoog en terug. Op het eiland maakt u tijdens een fietstocht kennis met de belangrijke oorlogshistorie van het eiland en het verhaal van de SD. Hierbij bezoekt u ook de Seeburgbunker, die tijdens de Tweede Wereldoorlog als commando- en communicatiebunker diende in de radarstelling Schlei. Vanuit deze bunker werd de radar-informatie doorgestuurd naar de divisie-commandobunker Diogenes te Schaarsbergen/ Arnhem, van waaruit vervolgens jachtvliegtuigen op o.a. vliegveld Leeuwarden gealarmeerd werden. Het museum biedt elke twee jaar een nieuwe tentoonstelling over een specifiek onderwerp met betrekking tot de Tweede Wereldoorlog op en rond Schiermonnikoog. Het indrukwekkende verhaal wordt tijdens deze tour verteld door de gidsen van het Visserijmuseum Zoutkamp en Bunkermuseum Schlei.


De tour staat onder leiding van Joël Stoppels, Battlefield Tour gids en lid van The International Guild of Battlefield Guides, badgenummer 70

Hierbij is inbegrepen:

 • Entree Visserijmuseum Zoutkamp
 • Koffie/ thee bij de start van de tour in het Visserijmuseum Zoutkamp
 • Het verhaal van de vlucht van de SD, het verblijf op Schiermonnikoog en de arrestatie in Zoutkamp.
 • Koffie/thee plus koek aan boord van de ZK 4 Albatros
 • Lunch voor onderweg, uitgedeeld aan boord van de ZK 4 Albatros
 • De huur van een fiets op Schiermonnikoog (Een elektrische fiets is ook mogelijk, maar dan geldt een meerprijs van € 11,00)
 • De gehele ochtend wordt begeleid door een deskundige gids
 • Toegang tot Bunkermuseum Schlei
 • Een rondleiding op Schiermonnikoog

 


DAG DATUM TIJDEN KOSTEN PLEKKEN VRIJ
Zondag 4 september 2022 08:00 – 17:30 € 71,00- 12 plekken beschikbaar

Boeking Battlefield Tour: De tours kunnen makkelijk en veilig via onze boekingsformulier geboekt worden. U ontvangt na uw boeking direct een automatisch verstuurde boekingsbevestiging, zodat u weet dat Battlefield Tours uw boeking in goede orde heeft ontvangen. Battlefield Tours respecteert uw privacy en houdt al uw informatie privé. Battlefield Tours speelt geen persoonlijke informatie door aan derde partijen. Uw persoonlijke informatie omvat die informatie die niet publiekelijk beschikbaar is en u als persoon uniek identificeert zoals naam, adres, email, telefoonnummer en overige niet openbaar beschikbare gegevens. Het is mogelijk dat de reis door onvoorziene omstandigheden (overmacht: weer, verkeer, calamiteiten) geen doorgang kan vinden. In dit geval krijgt u 100% van uw reissom terug. Wij adviseren een ieder om een reisverzekering af te sluiten.


Bekijk ook deze korte video over het Bunkermuseum Schlei

 


Boek deze tour