DRG Battlefieldtours & Books

Airwar '40-'45 – Op. Market Garden – Liberation 1945

The Island: 101st Airborne Division na Market Garden

Posted by in |

  • Price: € 71,-
  • Date: za, okt 12, 2024
  • Time: 09:30 - 17:00
  • Location: Elst, Driel, Heteren, Randwijk en Opheusen
Duur: 12 oktober 2024
Locatie: Elst, Driel, Heteren, Randwijk en Opheusen
Prijs: €70,-

Boek nu!

In de nacht van 25 op 26 september 1944 trekt van het restant van de 1e Britse Airborne Divisie zich terug over de Rijn naar de geallieerde linies in de Betuwe. Hiermee kwam Operatie Market Garden ten einde. De verwachting bij hun Amerikaanse collega’s van de 82ste en 101ste Airborne Divisies was dat zij ook snel zouden worden afgelost. Maar voor hen wachtte een verlengde periode van verdediging in Nederland.

 

Het bittere front in de Betuwe
De 101ste Airborne Divisie werd eind september naar de Betuwe overgeplaatst om de Britten daar af te lossen. Al snel raakten de Amerikanen verwikkeld in felle Duitse tegenaanvallen in de Betuwe die de divisie zwaar op de proef stelden. Nadat het front zich medio oktober stabiliseerde, brak een periode van statische oorlogsvoering aan. In vlak, vrijwel open en drassig terrein met her en der boerderijen en dorpjes en in toenemend slecht herfstweer werd de oorlog een langdradig en uiterst gevaarlijk kat en muis spel. Luister- en observatieposten, patrouilles, infiltraties en raids door beide kampen, en artilleriebeschietingen voerden de boventoon. In deze omstandigheden voerde 101ste Airborne Divisie een taak uit, a-typisch voor luchtlandingsdivisies en waartoe zij slecht was uitgerust. Een taak die hen, zonder dat iemand het zich toen realiseerde, de 101ste Airborne Divisie een voorproef gaf op wat hen later in nog heftigere mate rond Bastogne te wachten stond tijdens het Ardennenoffensief.


Een beroemd fragment van de aflevering “Crossroads” van de serie Band of Brothers.

 

Praktische informatie
Tijdens onze Battlefield Tour verkennen we cruciale locaties die een centrale rol hebben gespeeld tijdens de operaties in de Betuwe, waar de 101st Airborne Division bij betrokken was. We bezoeken iconische plekken zoals ‘Coffin’s Corner’, het toneel van de Crossroads Battle, de site van operatie Pegasus I en Opheusden.

Tijdens de tour krijg je inzicht in hoe de troepen van deze divisie het gebied controleerden, welke uitdagingen ze overwonnen en hoe ze standhielden tegen Duitse tegenaanvallen en infiltraties. We nemen de tijd om de geschiedenis tot leven te brengen, met verhalen en details die je een dieper begrip geven van het bittere strijd in de Betuwe. De Battlefield Tour begint om 09:30 uur bij het station in Elst en eindigt weer om 17:00 uur in Elst. Mis deze unieke kans niet om de geschiedenis van de Betuwe te ontdekken door de ogen van de dappere paratroopers van de 101st Airborne Division.

Mis deze ervaring niet! Reserveer nu en ontdek de oorlogsgeschiedenis van de Betuwe door de ogen van de moedige paratroepers van de 101st Airborne Division.

De tour staat onder leiding van Edwin Popken van Battlefield Discovery en Joël Stoppels, Battlefield Tour gidsen en lid van The International Guild of Battlefield Guides


Hierbij is inbegrepen:

  • koffie/thee bij de lunch
  • Vervoer in luxe touringcar
  • Speciaal vervaardigde excursiegids met achtergrondinformatie
  • Lunch in Heteren
  • De gehele dag wordt verzorgd door deskundige gidsen
  • Bezoek Betuws Oorlogsmuseum “The Island” 1944-1945

DAG DATUM TIJDEN KOSTEN PLEKKEN VRIJ
Zaterdag 12 oktober 2024 09:30 – 17:00 € 70,00- 20 plekken beschikbaar

Boeking Battlefield Tour: De tours kunnen makkelijk en veilig via onze boekingsformulier geboekt worden. U ontvangt na uw boeking direct een automatisch verstuurde boekingsbevestiging, zodat u weet dat Battlefield Tours uw boeking in goede orde heeft ontvangen. Battlefield Tours respecteert uw privacy en houdt al uw informatie privé. Battlefield Tours speelt geen persoonlijke informatie door aan derde partijen. Uw persoonlijke informatie omvat die informatie die niet publiekelijk beschikbaar is en u als persoon uniek identificeert zoals naam, adres, email, telefoonnummer en overige niet openbaar beschikbare gegevens. Het is mogelijk dat de reis door onvoorziene omstandigheden (overmacht: weer, verkeer, calamiteiten) geen doorgang kan vinden. In dit geval krijgt u 100% van uw reissom terug. Wij adviseren een ieder om een reisverzekering af te sluiten.

Bekijk de video van Europe Remembers on tour over de Betuwe!

https://youtu.be/GanQqcMi0mM
Datum – Duur: 12 oktober 2024 -dagexcursie
Locatie: Betuwe
Prijs: € 70,-

Boek nu!